1
Enquiry period
with 05.12.2023 15:50
to 15.12.2023 16:00
2
Bidding period
with 15.12.2023 16:00
to 09.01.2024 16:00
3
Auction
with 10.01.2024 14:00
to 10.01.2024 14:09
4
Evaluation
5
Bids have been evaluated
Status Bids have been evaluated
Estimated value without VAT 5 500 000 MDL
Period of clarifications: 5 Dec 2023, 15:50 - 15 Dec 2023, 16:00
Submission of proposals: 15 Dec 2023, 16:00 - 9 Jan 2024, 16:00
Auction start date: 10 Jan 2024, 14:00

Supplier technical support:

(+373) 79999801

Rația alimentară individuală
1. Condiții tehnice de calitate
Structura “Rația alimentară individuală” pentru personalul care execută misiuni este următoarea:
Alimente – Carbohidrați 50-60%; Lipide - 25-35%; Proteine - 10-20%; Total calorii om/zi – 4200.
Materiale pentru servirea hranei - 1 pachet/zi;
Surse de încălzire - 3 buc./zi;

a) ALIMENTE
Alimentele care compun Rația alimentară individuală trebuie să asigure hrana adecvată unei persoane pentru 24 de ore, cu un aport caloric de minim 4200 calorii (50-60% carbohidrați, 25-35% lipide şi 10-20% proteine).
Produsele alimentare vor fi grupate pe trei mese principale: mic dejun, prânz şi cină.
Masa de prânz trebuie să furnizeze un aport caloric mai mare față de micul dejun sau cină, repartizat astfel:
- dejun: min. 25% - max.35 % din aportul caloric al rației;
- prânz: min. 40 % - max. 50 % din aportul caloric al rației;
- cina: min. 20% - max. 30 % din aportul caloric a1 rației.
Structura unei mese:
- un fe1 principal de tipul MRE (meal ready to eat);
- biscuiți (crackers) sau pâine;
- băuturi reci sau calde;
- gustări;
- dulciuri.

Mic dejun/ Prânz/ Cina (alimente):
Felul principal (mâncare gătită) - MRE (meal ready to eat );
Biscuiți sau pâine - Se consumă ca atare;
Băuturi reci sau calde - Se prepară cu apă rece sau caldă;
Produse de tip *:
Gustări - Se consumă ca atare;
Dulciuri- Se consumă ca atare;
Produse alimentare tartinabile- Se consumă ca atare.
TOTAL CALORII: 4200-4300.

Notă: *În compunerea meniului zilnic produsele de tip (gustări, dulciuri, produse alimentare tartinabile) se pot regăsi individual/câte două/toate trei tipurile de produse.
Mâncare gătită de tipul MRE (meal ready to eat) - felul principal:
Produsul trebuie să fie obținut prin prelucrarea cărnii de porc, pui și vită sau preparate din came obținute prin procesarea cărnii de porc, vită și pui (tipul cărnii deferă la toate 3 mese).
Nu se admite utilizarea cărnii separate mecanic.
Conținutul de carne sau de preparate din carne trebuie să fie de minim 60 g din greutatea totală.
Greutatea pe unitatea individuală de ambalare trebuie să fie de 300-400 grame.
Produsul trebuie să aibă un ambalaj termosudat, care să nu sufere modificări în timpul procesului de încălzire a conținutului cu sursa de încălzire (pe bază de reacție chimică).
Termenul de valabilitate: minim 24 de luni de la data livrării, la temperaturi ≤25 0 C.
Biscuiți sau pâine:
Produsul „biscuit” se referă la „biscuiți – crackers” şi sunt de tip „biscuiți aperitiv”. Modul de ambalare a biscuiților trebuie să prevină spargerea acestora.
Termenul de valabilitate: minim 24 de luni de la data livrării.
Produsul „pâine” se referă la pâine cu termen lung de valabilitate (minim 24 de luni de la data livrării).
Băuturi reci sau calde: produse cum ar fi cafea, ceai, ciocolată caldă, băuturi energizante, etc.
Termenul de valabilitate de la data livrării: minim 24 de luni.
Produsele „cafea” sau „derivate de cafea”, „ceai”, „băuturi energizante” etc. trebuie să se prepare cu apă rece sau cu apă caldă.
Termenul de valabilitate trebuie să fie de minim 24 de luni de la data livrării.
În situația preparării direct cu apa caldă trebuie să se asigure un ambalaj special pentru încălzirea apei, cu posibilitatea încălzirii apei cu aceeaşi sursă de încălzire utilizată pentru încălzirea felului principal.
Dacă băuturile calde se prepară direct în ambalajul lor prin adăugarea apei reci peste conținut, atunci trebuie să prezinte posibilitatea încălzirii cu aceeaşi sursă de încălzire a felului principal MRE (meal ready to eat).
În ambele cazuri, băuturile trebuie să asigure posibilitatea servirii din ambalajul original.
Gustări: produse cum ar fi cereale, batoane energizante, carne uscată, nuci, pișcoturi, arahide etc., care să aibă un termen de valabilitate de minim 24 de luni de la data livrării.
Dulciuri: produse cum ar fi ciocolată, caramel, prăjituri etc., care să aibă un termen de valabilitate de minim 24 de luni de la data livrării.
Produse alimentare tartinabile: produse cum ar fi brânză topită, unt de arahide, miere, gem de fructe/dulceața“ etc., care să aibă un termen de valabilitate de minim 24 de luni de la data livrării.
Produsele alimentare care se consumă după o prealabilă rehidratare trebuie să utilizeze apă rece pentru prepararea lor sau asigurarea posibilității încălzirii apei cu aceeaşi sursă de încălzire a felului principal.
b) MATERIALE PENTRU SERVIREA HRANEI ȘI COLECTAREA DEȘEURILOR
Rația alimentară individuală conține pachete cu materiale pentru servirea hranei, cu următoarea componență:
1) Lingură/ furculiță de unică folosință realizată dintr-un material care respectă cerințele actelor normative și de reglementare privind reducerea impactului anumitor produse de plastic asupra mediului, cu lungime de 170-210 mm.;
2) Șervețelul uscat trebuie să fie ambalat individual;
3) Sarea trebuie să fie ambalată în plicuri din hârtie, care să asigure integritatea produsului;
4) Piperul măcinat trebuie să fie obținut prin măcinarea separată a boabelor de piper negru;
5) Produsul „gumă de mestecat” este obținut prin prelucrarea bazei de gumă, cu îndulcitori (xilitol, sorbitol, aspartam etc), agent de îngroșare (guma arabică), agent de umezire (glicerol), arome.
Drajeurile trebuie să fie de formă regulată, lucioase, nelipicioase cu gust plăcut, specific aromei înglobate.
Surse de încălzire
Sursa de încălzire trebuie să fie fără flacără, utilizând o reacție chimică exotermă, fiind potrivită pentru a asigura încălzirea felului principal de mâncare și, dacă este posibil, a băuturilor calde din cadrul fiecărei mese.
Rația alimentară individuală conține trei surse de încălzire fără flacără (să fie prevăzute cu instrucțiuni clare de utilizare), destinate cîte o sursă de încălzire per pachet pentru ambalajele individuale care grupează componentele alimentare pe mese: „mic dejun”, „prânz” și „cină”.
Reguli pentru verificarea calității
Verificarea calității se face pe loturi, în perioada de valabilitate a produsului, când se consideră necesar. La fiecare lot se verifică:
- ambalarea;
- marcarea;
- proprietățile organoleptice, proprietățile fizico-chimice, proprietățile microbiologice, verificându-se astfel conformitatea cu fișele tehnice întocmite de către producător (care conțin parametrii organoleptici, fizico-chimici și microbiologici), care însoțesc toate produsele alimentare ce intră în alcătuirea rației individuale.
Furnizorul trebuie să asigure înlocuirea produselor neconforme în perioada de valabilitate în termen de maxim 60 de zile de la notificarea beneficiarului.
Ambalarea
Rația alimentară individuală trebuie să fie împachetată unitar într-un ambalaj rezistent, opac, termosudat/ zip lock, confecționat dintr-un material a cărui grosime asigură protecția, stabilitatea și valabilitatea elementelor componente în condițiile mediului operațional, a1 lanțului de aprovizionare și depozitare.
Ambalajul final conține componentele alimentare ale mesei împreună cu pachetul cu „materiale pentru servirea hranei și colectarea deşeurilor” și sursa de încălzire sunt ambalate unitar, în ambalaje termosudate/ zip lock, rezistente la apă.
Rația alimentară individuală va fi ambalată astfel încât prin compactarea elementelor componente să fie obținut un volum cât mai redus și să asigure menținerea termenului de valabilitate de minim 24 de luni de la data livrării la o temperaturi de depozitare de 25ºC.
Greutatea finală a pachetului cu Rația alimentară individuală trebuie să nu depășească 2,5 kg. (ambalate în cutii de carton sau pungi (material) utilizate ca ambalaj să permită depozitarea în stivă şi transportarea în siguranţă).
Marcarea
Ambalaje interioare, vor fi inscripționate cu: produsele componente, greutatea fiecărui produs, materialele pentru servirea hranei și sursa de încălzire.
Fiecare produs alimentar, parte componentă a rației individuale, se marchează în conformitate cu legislația în vigoare cu minim următoarele mențiuni:
- denumirea produsului;
- lista cuprinzând ingredientele;
- data durabilității minimale/data limită de consum; data durabilității minimale se înscrie sub forma „ a se consuma, de preferință, înainte de....” cu menționarea zilei, lunii și anului;
- greutatea netă;
- valoarea nutrițională;
- denumirea/ denumirea comercială și sediul producătorului/ambalatorului sau a distribuitorului;
- o mențiune care să permită identificarea lotului.
Componentele nealimentare (surse de încălzire) trebuie etichetate cu atenționări vizibile și instrucțiuni de folosire clare.
Ambalajul final va fi marcat cu elementele de identificare național (Emblema Armatei Naționale și inscripția ”ARMATA NAȚIONALĂ – RAȚIE ALIMENTARĂ INDIVIDUALĂ 24H”) conform modelului.
Recepția:
Constă în recepția cantitativă și calitativă.
Recepția cantitativă se face la sediul beneficiarului, de către comisia de recepție.
Recepția cantitativă se efectuează prin verificarea documentelor care însoțesc produsul: certificat ISO 9001, ISO 22000, certificat de calitate, certificat sanitar veterinar (certificat de sănătate pentru produse fabricate în țările UE) sau alte documente ce asigură îndeplinirea performanțelor sau a cerințelor funcționale solicitate.
La recepția calitativă se verifică conformitatea cu prezenta specificație tehnică (respectarea structurii unui meniu zilnic, modul de ambalare, analize de laborator efectuate la cererea autorității contractante etc).
Condiții specifice:
- pentru transportare, manipulare și depozitare se va face pe paleți (curați, fără urme de mucegai sau umeziți) cu greutatea pînă la 1500,00 kg. fiind fixați cu fire speciale: sfori, funii, frînghii, etc.
Condiţii de livrare a mărfii:
- livrarea se va efectua cu transportul (Legea nr.296/2017) furnizorului la Secția alimentară, str. Vasile Lupu 37, mun. Chişinău, în zilele de marţi, miercuri şi joi, de la ora 09:00 până la ora 15:00.
Termen de livrare:
pînă la 15 mai, anul 2024.
Ofertanţii pentru prezenta poziţie, în decurs de 3 zile de la solicitarea autorității contractante vor prezenta mostre și dovezi documentare conformitatea produsului, identificat prin referire la specificații sau standarde relevante.
Information about customer
Fiscal code/IDNO
Address
MD2021, MOLDOVA, mun.Chişinău, mun.Chişinău, şos.Hînceşti 84
Web site
---
The contact person
Full name
Ciobanu Gabriela
Contact phone
022-40-63-42
Purchase data
Date created
5 Dec 2023, 15:43
Date modified
8 Dec 2023, 16:54
Estimated value (without VAT)
5 500 000 MDL
The minimum downward of the price
22 000 MDL
Achizitii.md ID
21126660
Type of procedure
Open tender
Award criteria
The lowest price
Delivery address
MD2008, MOLDOVA, mun.Chişinău, mun.Chişinău, str. V. Lupu, 37
Contract period
30 Jan 2024 15:49 - 30 Dec 2024 15:49
List of positions
1)
Title
Rația alimentară individuală CPV: 15800000-6 - Miscellaneous food products
Quantity: 12000.0
Unit of measurement: Ambalaj
Documents of the procurement procedure
DUAE.doc
Eligibility Criteria
DUAE
5.12.23 15:50
Documentatia standard.docx
Bidding Documents
Documentatia standard
5.12.23 15:50
Marcajul ambalajului.pdf Marcajul ambalajului.pdf
Illustration
Marcajul ambalajului
5.12.23 15:50
Documentatia standard.signed.pdf Documentatia standard.signed.pdf
Bidding Documents
Documentatia standard
5.12.23 15:50
Anunț de participare.signed.pdf Anunț de participare.signed.pdf
tenderNotice
Anunț de participare
5.12.23 15:50

The offers of the participants are available below, you can view the documents for the offers by clicking on the folder icon.

Based on the Working Group Decision, the selection of a winner requires:

1) Choose winner by clicking the button.

2) Отправить в течении 3 дней на почту AAP bap@tender.gov.md отсканированное решение рабочей группы.

4) After choosing the winner, press the button: "Confirm"..

Qualification
Participant(s) name(s)
Normalized price
Status
1
Participant(s) name(s):

SRL,,IDT din BARDAR

Normalized price: 5 580 000 MDL
Status: Cancelled
Reason: Other grounds for rejecting the offer
Qualification documents
Documents provided with the proposal
2
Participant(s) name(s):

GEOTER-COM

Normalized price: 5 760 000 MDL
Status: Winner
Reason: Argumentări: În baza constatărilor menționate de către Agenția Națională pentru soluționarea Contestațiilor, în decizia nr. 03D-135-24 din 13.03.2024, pe marginea contestației depuse de către operatorul economic SRL „Geoter-Com”, la procedura de achiziție LD nr. ocds-b3wdp1-MD-1701783800270 din 09.01.2024, privind achiziționarea „Rațiile alimentare individuale”, pentru necesităţile Armatei Naţionale în anul 2024, a fost anulată Decizia grupului de lucru nr. 8/24 de atribuire a contractului, aprobată la data de 05.02.2024, inclusiv actele subsecvente acesteia. Totodată, s-a obligat Agenţia Asigurare Resurse şi Administrare Patrimoniu a Ministerului Apărării, ca măsura de remediere să reevalueze oferta operatorului economic SRL „IDT din Bardar”. Astfel, ținînd cont de partea motivată a deciziei Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, se propune de a respinge oferta operatorului economic SRL „IDT din Bardar”, ca fiind neconformă și examinarea următoarei oferte. Următorul preț pentru lotul „Rațiile alimentare individuale”, a fost propus de către operatorul economic SRL „Geoter-Com”. În urma examinării documentelor ce constituie oferta, documentelor justificative și a mostrei, prezentate de către operatorul economic SRL „Geoter-Com”, pentru lotul menționat, s-a constatat că acestea corespund cerințelor solicitate de către autoritatea contractantă în documentația de atribuire.
Qualification documents
Documents provided with the proposal
The history of the auction
View auction
Unfortunately, questions can be asked only during the "Active" period.
Clarifications